Open brief aan Lantis over de oosterweelwerken op Rechteroever

Eén van onze Schijnverbonders schreef een brief. Vanuit het Schijnverbond steunen we graag deze oproep en zijn we zo vrij deze brief als open brief van het Schijnverbond te beschouwen. Je kan deze brief "onderschrijven" door onderaan jouw reactie te plaatsen en de brief te delen op sociale media.

Beste mensen van Lantis,

ik ben eigenlijk echt verbijsterd van de brutaliteit waarmee Lantis volgende weken de werken in Merksem (tussen Merksem en Luchtbal) zal aanvatten. Als het waar is wat jullie medewerkers gisteren op het infomoment aan mij verteld hebben, dan is dat waanzinnig en moet je nu stoppen met de mensen wijs te maken dat dit een leefbaarheidsproject is. 15 hectare bos wordt de komende 6 weken in één ruk gekapt. Wat over zal blijven, is een slagveld van omgekapte bomen, die dan nog eens 5 maanden blijven liggen.

10 jaar lang geen bos om de hond uit te laten. 10 jaar lang amper plek om te spelen of te wandelen. 10 jaar lang geen buffer om de overlast van de R1 tegen te houden. 10 jaar lang een tijdelijke ring, een bouwput en werfwegen tot op 25 meter van je deur. Dat is onaanvaardbaar.

Stop nu die roekeloze plannen. Beperk jullie de volgende weken tot de hoogstnoodzakelijke kap: de strook die nodig is voor de aanleg van de nieuwe Schijnkoker.

En maak jullie huiswerk opnieuw. Maak plannen openbaar. Ga in overleg met bewoners. En pas de plannen aan om 10 jaar lang leefkwaliteit te garanderen.
Er wordt wel gesproken over herashekken, verplaatsen van bermen, plaatsen van zichtschermen en geluidsschermen en opnieuw inplanten na de werken. Maar een continue degelijke leefbaarheid garanderen, dat zie ik niet terugkomen in de plannen die nu op tafel liggen. Bovendien ontbreekt elke degelijke werfinformatie die mensen nodig hebben om zich een beeld te vormen van de situatie. Nergens gedetailleerde plannen te zien. Zelfs het plan welke bomen gekapt worden, zetten jullie niet online en zit opgevouwen in de aktetas van jullie medewerkers op een infomoment.
Doe het anders. Of dit is een "accident waiting to happen".
Een minimumlat zou toch moeten zijn:
 • Hou altijd overal een berm. Waar geen berm is, maak je er één.
 • Hou altijd overal een groenscherm. Kap groen enkel in stukjes, in smalle stroken. Nooit alles in één keer.
 • Doe alles om bomen te redden. Denk bij elke boom die gekapt moet worden na: is dit wel nodig?
 • Plant dit najaar nog groenschermen en snelgroeiend groen. Doe dat de komende jaren stelselmatig, in het najaar waar het kan.
 • Verplaats de werfwegen tot op een aanvaardbare afstand. Een werfweg op 20 of 25 meter van je huis is onredelijk.
 • Verleg die tijdelijke ring, zodat die minstens op 50 meter van de huizen ligt. Een tijdelijke ring op 30 meter van je huis is onredelijk.
 • Voorzie speeltuintjes, sportveldjes, rustplekjes, hondenweiden, ontmoetingsplekken, boomhutten, parkjes... nog voor al die informele plekken die de mensen nu wel hebben, verdwijnen.
Praat met mensen, organiseer werfoverleg, organiseer werfinspraak. En doe dit vóór de aannemers hun eisen stellen. Het gemak van de aannemer hoeft geen voorrang te krijgen op de leefkwaliteit van bewoners. Het moet andersom. Uiteraard is het fijn als het samengaat. Maar soms zal het moeilijker zijn voor de aannemer, so...?
Leefkwaliteit moet een basisvoorwaarde zijn die opgelegd wordt voor alle oosterweelwerven.
Anders mag je de plannen terug opbergen.
Hoopvolle groet,
een schijnverbonder
namens het Schijnverbond

Reacties

 1. Is het geen grote schande om dit Oosterweeltraject een 'leefbaarheidsproject' te noemen. Ook het Ringpark is een schaamlapje... Dit geldt voor het hele project van Borgerhout tot en met Merksem en Linkeroever.
  Iedereen, kinderen, volwassenen, ouderen gaan een trieste lente en zomer tegemoet. Eigenlijk moet dat meervoud zijn: lentes en zomers enz....Hebben de vogels een vervangnestplek gekregen? Gaat de temperatuur bij een hittegolf nog hoger zijn...
  Heel triest...
  Hedwige Himpe
  Borgerhout

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Er moet echt een minimum aan groen blijven en overal een geluidsscherm en berm tussen de tijdelijke ring en de meest nabijgelegen huizen. Dit gaat niet om enkelingen, maar om hele woonbuurten, werkelijk 100den gezinnen worden eigenlijk verplicht te verhuizen door jullie acties (maar hebben daar vaak de middelen niet voor)!

  Inge Salden, uit de Seefhoek

  BeantwoordenVerwijderen
 3. In een tijd dat meer natuur hard nodig is, gaat Antwerpen en omstreken beton gieten waar prachtige natuur staat. Overal, Wilrijk, Merksem, Luchtbal verdwijnen prachtige oudere bomen die niet ziek zijn. Waar moeten al die dieren naartoe? Vogels die het nu al moeilijk hebben omdat wij niet genoeg groen hebben. Worden die dieren (die niet kunnen wegvliegen) eerst gered of worden ze mee de dood ingejaagd met de bulldozers? Net zoals al die prachtige bomen. Die bomen zorgen ervoor dat onze longen toch nog een beetje gefilterd zuurstof hebben. Nu niet meer. We laten onze natuur zomaar afpakken. Voor nog meer verkeer? Het gaat de verkeerde kant uit. Bomen planten wordt er wereldwijd gepleit. Wij doen het omgekeerde. En voor wat?

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Buurtbewoners vragen maximale compensatie na het kappen van 58,96 hectare bos voor aanleg Oosterweelverbinding

ONDERTEKEN de brief van de bewoners van Merksem aan Lantis

Dagelijks 143 extra camions voor nieuwe betoncentrale