Buurtbewoners vragen maximale compensatie na het kappen van 58,96 hectare bos voor aanleg Oosterweelverbinding


Lees hier de open brief.

In de omgevingsvergunning voor de Oosterweelverbinding is te lezen dat voor de bouw van de Oosterweelverbinding in totaal 58,96 ha bos – zowat 90 voetbalvelden – en ook nog eens 913 hoogstam, bomen mogen gekapt worden. Van de 58,96 ha bos dat verdwijnt, zal slechts 32,53 ha opnieuw worden aangeplant binnen het projectgebied van Oosterweel en 45,94 ha zal buiten het projectgebied, dus elders in Vlaanderen, worden gecompenseerd. 

De buurtverenigingen van het Schijnverbond vragen aan Lantis en stad Antwerpen om te zorgen voor een maximale compensatie voor het kappen van bos binnen het projectgebied van de Oosterweelverbinding. 

Want een bos aanplanten elders in Vlaanderen is uiteraard waardevol, maar compenseert niet het verlies in onze stad, waar al zo weinig bos is. In de open brief in bijlage geven we meer uitleg over ons standpunt. 

VVV Steun deze open brief als persoon of met jouw organisatie, door hieronder jouw reactie te plaatsen. VVV

Namens de buurtverenigingen van het Schijnverbond, 
 • Oostnatie 
 • BorgerhouDt van Mensen 
 • Verenigde bewoners Deurne Noord 
 • Bewonersgroep Luchtbal Noord 
 • Werkgroep Leef-Omgeving Rivierenhof 
 • Notenkrakers Tuinwijk 
 • DamcomitĆ© 
 • Rietschoorvelden Leefbaar
 • Recht Op Lucht
 • Antwerpenize
 • Red onze Kleiputten

Reacties

 1. Ik heb hier al 's nachts wakker van gelegen. Ook achter mijn appartement worden alle bomen gekapt... De verbreding van de Ring zorgt ervoor dat de nieuwe Oosterweelverbinding blijvend dichter bij mij woning komt.šŸ˜„

  BeantwoordenVerwijderen
 2. altijd maar (nood)oplossingen!! de ring had er NOOIT mogen zijn!! en de e313 had ook NOOIT op deze plaats mogen zijn!!! altijd maar de rijken al is het maar een enkel persoon!! de gouverneur van antwerpen!!! ivm de e313, die zou op 20km van zijn of zijn dochter komen!!! MAAR DAT was te dicht bij!!! dus het houdt NOOIT op TOT WIJ echt in OPSTAND komen tegen de schijnheilige zogenaamde elite!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat in de buurt van Middelheimpark kan, waar veel superrijken wonen, moet ook elders in Antwerpen kunnen: bouw die volledige overkapping en plant meer groen in de en rond de Stad Antwerpen !!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. dat de antwerpenaar 7 tot 9 jaar eerder de pijp uitgaat!!! DAT stoort hun niet MAAR doe het maar eens dichtbij de narcisten van de regeringen!!! DAN is het wereld nieuws! net zoals gevangenissen asilcenters en noem maar op!!! ik walg er gewoon van!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Terecht dat er zoveel mogelijk lokaal terug aangeplant moet worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. We hebben heel veel extra bomen nodig om het stof vast te zetten en zuurstof en lucht o ht te fabricren!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Antwerpen heeft al zoveel groen tekort. Nog 's een kaalslag van 46 ha moet HIER gecompenseerd of hersteld worden. Nieuwe bomen elders zijn goed, maar daar heeft geen enkele Antwerpenaar wat aan...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Bedankt, Schijnverbond en andere om dit onder de aandacht te brengen. Oosterweel is een ramp voor Borgerhout: een tijdelijke Ringweg op 45 meter van de appartementsgebouwen tegenover het Rivierenhof, en in het definitieve plan 25 baanvakken voor de Hollandse knoop ter hoogte van Spoor Oost. Zoals het er nu naar uitziet krijgen we 100 meter kap ter hoogte van Hof ter Lo. Het geld was veel beter integraal geĆÆnvesteerd in openbaar vervoer en fietspaden.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Om te beginnen, moet men zoveel mogelijk bomen behouden en enkel kappen indien er geen andere oplossing mogelijk is ( behouden of verplaatsen). Bij afloop van de oosterweelwerf moet elke gekapte boom vervangen zijn door een nieuwe boom (liefst al van enige hoogte) in het projectgebied en eigenlijk zou men op meer bomen moeten uitkomen. Men belooft de mensen immers een groene en overkapte ring en geen kaalslag. Dit zou moeten meegenomen worden in de plannen van elke werkgroep, werkatelier enz.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helemaal mee eens.
   Aanplantingen op...rond dezelfde plekken...met boompjes....die al goed in de groei zitten.

   Verwijderen
 10. Als fietsforens vind ik dit een heel slecht idee! Doe maar alle bomen weg, Ik snap dat niet. Wat hebben ze misdaan?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Meer bomen, struiken en bloemen! (en veel) Minder auto's!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik steun, groen in de buurt is een weldaad voor lichaam en geest

  BeantwoordenVerwijderen
 13. We hebben groene longen nodig in de stad!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Dit is verschrikkelijk. Kan hier geen online petitie voor gestart worden? Of is het daarvoor al te laat?

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Het is toch niet meer als logisch dat dit bos evenredig gecompenseerd zou worden!?
  Is er een online petitie?

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Net nu het belang van groen eindelijk voor iedereen duidelijk begint te worden. Geef ons dat groen terug, onthard en vergroen de stad!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Aub zoek een zeer langdurige oplossing voor de aanplanting van nieuwe hoogstambomen. Zij moeten eeuwen oud kunnen worden. Gun de mensheid contact met oude bomen. Dit zal de mensheid ten goede komen . gezondere en tevreden mensen geven een beter leefmilieu. Denk aan de toekomst en geef de nieuwe aanplanting recht op eeuwenlang bestaan!
  Lieve Lodewijckx

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Onvoorstelbaar dat het geen evidentie is dit te compenseren. Stadsbewoners moeten altijd maar vechten voor het behouden van een beetje leefbaarheid. Dit moet toch anders kunnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Binnenkort wordt de omgevingsvergunning aangevraagd om in de Kleiputten Terhagen (Boom en Rumst) 55ha te ontbossen om er 4,5 miljoen kubieke meter oosterweelgrond te komen storten. Er zou een saneringsnoodzaak zijn: wij informeerden bij deskundigen, die allemaal zeggen dat daar niets te saneren is, behalve een strookje asbeststort (4,5ha). Actiegroep 'Red onze Kleiputten', natuurliefhebbers en buurtbewoners verzetten zich daartegen. Wij steunen jullie en tekenen jullie open brief. Geven jullie ons ook een steuntje: teken de petitie www.redonzekleiputten.be. Dikke merci!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Boscompensatie is bullshit. Elders prutsboompjes planten... pfff! Een boom doet er honderd jaar over om uit te groeien, in een kwartier is hij omgehakt door ijverige mannen. Help! het klimaat gaat om zeep. Spaar de bomen alsjeblief zoveel het kan!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Verschrikkelijk. De volksgezondheid en het milieu lijken maar verzinsels voor onze overheden.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Zoveel fijn stof en luchtvervuiling maakt bomen, bos en groen onmisbaar in de correctieve strategie!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Voor elke gekapte boom zouden er 2 nieuwe moeten geplant worden! Niet andersom!Er wordt nog steeds gerooid alsof het een lieve lust is. Voor elke noodzakelijke kap, dient nieuwe aanplant te worden voorzien zodat het bomenbestand met geen millimeter achteruitgaat, deze dient namelijk toe te nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. De grootste klimaatcrisis is onderweg of is er al. Behoud ons groen en hou de stad leefbaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Ik steun deze open brief! Er is nood aan meer groen en minder verkeer in de stad

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Jammer dat er weer bomen gekapt worden, dat de lucht nog ongezonder wordt. Ik steun deze open brief.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Weer een offer voor weer een achterhaald project.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Zoals Froukje het zingt Ik wil 50 tinten groen. De klimaatmars was een fijn initiatief. Ik ben blij dat de scholieren verder protesteren. We zijn eigenlijk allemaal veel te braaf dat we dit blijven pikken.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. juist nu hebben we elke boom zo hard nodig

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Jammer dat het groen moet wijken... voor een ander goed doel. Op z'n minst evenwaardig terug aanplanten in dezelfde buurt lijkt me logisch!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Het is sowieso een compleet ridicuul project. Waarom inzetten op vlotter verkeer? Door meer en bredere rijbanen te organiseren, nodig je gewoon weer meer verkeer uit. We moeten van het teveel aan auto's en vrachtverkeer af! En van bomen blijf je ook best af! Het duurt veel te lang eer we weer grote sterke bomen hebben, en met de bomenkap her en der worden de laatste leefgebieden van vele soorten zonder verpinken verwoest. Je zet niet zomaar een nieuw bos in de plaats van een oud. Bomenkap verwoest meer dan enkel bomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Als de lucht niet zuiver genoeg is om te ademenen, stik je in alle economie en rijkdom!

  BeantwoordenVerwijderen
 33. In onze stad is al zo weinig bos. Als we de stad leefbaar willen houden, moeten de bomen gecompenseerd worden in de stad en niet elders in Vlaanderen.
  Karin Staes

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

ONDERTEKEN de brief van de bewoners van Merksem aan Lantis

Dagelijks 143 extra camions voor nieuwe betoncentrale