Lees hier de open brief. In de omgevingsvergunning voor de Oosterweelverbinding is te lezen dat voor de bouw van de Oosterweelverbinding in totaal 58,96 ha bos – zowat 90 voetbalvelden – en ook nog eens 913 hoogstam, bomen mogen gekapt worden. Van de 58,96 ha bos dat verdwijnt, zal slechts 32,53 ha opnieuw worden aangeplant binnen het projectgebied van Oosterweel en 45,94 ha zal buiten het projectgebied, dus elders in Vlaanderen, worden gecompenseerd. De buurtverenigingen van het Schijnverbond vragen aan Lantis en stad Antwerpen om te zorgen voor een maximale compensatie voor het kappen van bos binnen het projectgebied van de Oosterweelverbinding. Want een bos aanplanten elders in Vlaanderen is uiteraard waardevol, maar compenseert niet het verlies in onze stad, waar al zo weinig bos is. In de open brief in bijlage geven we meer uitleg over ons standpunt. VVV Steun deze open brief als persoon of met jouw organisatie, door hieronder jouw reactie te plaatsen. VVV Namens...
Klimatologisch zal de realisatie van de reusachtige Oosterweel betonconstructies veel uitstoot met zich meebrengen en leiden tot waterverspilling en zoals blijkt ook nog eens 59,96 ha bos en 913 hoogstammen doen verdwijnen.
BeantwoordenVerwijderenHet weinige dat ons nog rest aan bosgebied in de Antwerpse dichtbevolkte regio waar de luchtkwaliteit ronduit belabberd is, mag niet gekapt worden.
Boscompensaties zijn enkel beloftes, werden deze contractueel vastgelegd? Waar komen die bossen in de Antwerpse regio en door wie worden ze betaald en aangelegd?
We leven nu met een klimaatopwarming die meer dan dringend moet ingeperkt raken binnen een tijdspanne van max 8 jaar wil men de opwarming beneden 1,5 graden houden. De Europese klimaatdoelstellingen verstrengen jaar na jaar. De stikstofvervuiling als gevolg van Oosterweel moet ook nog in rekening gebracht worden.
Het kappen van bos en waardevolle hoogstammen kan men in geen jaren evenwaardig compenseren en staat haaks op deze urgente klimaatdoelstelling.
Economisch gewin is in deze context niet langer een aanvaardbaar argument, onze veiligheid en gezondheid primeren vanaf nu , niet in 2050.
Deze aanzienlijke uitbreiding met nieuwe wegen zal nog meer verkeer aantrekken, zeker de geplande Oosterweelautostrades met het monsterlijk plan van 20 rijstroken nabij het Sportpaleis.
Het invoeren van rekeningrijden zou effectiever zijn op vlak van een modal shift.
De kosten van Oosterweel zijn nu al gigantisch, overkappingen niet eens meegerekend.
Enorme budgetten die een efficiënt geëlectrificeerd en uitgebreider openbaar vervoer zouden mogelijk maken , een openbaar vervoer waarin nu veel te weinig geïnvesteerd wordt.
Het manipuleren, storten en zelfs inpakken van bijna 1 miljoen kubieke meter toxische gronden houdt nu en op lange termijn ernstige gezondheidsrisico's in. In omliggende landen mogen gronden met zulke vervuilingsgraad geenszins verplaatst worden.